marți, 16 februarie 2016

DOXA e DOXĂ! - Scurtă istorie a celebrului brand.



Fondatorul companiei Doxa se numește Georges Ducommun (1868-1936), născut în celebrul orășel Le Locle situat la poalele munților Jura, în cantonul Neuchatel din Elveția.

Ca paranteză, Le Locle (aflat în apropierea orașului La Chaux-de Fonds) este recunoscut ca fiind locul de naștere al industriei orologiere elvețiene, cu rădăcini datate în anii 1600. 

Această micuță localitate populată de 10.000 de oameni este locul de baștină al brandurilor Mido, Zodiac, Tissot, Ulysse Nardin, Zenith și Universal Geneve. Încerc să îmi imaginez cum în vremurile când pe la noi Mihai Viteazul se bătea cu turcaleții și încerca unirea Principatelor, micuții elvețieni stăteau cocârjați pe măsuțe lor băgați cu nasurile în orologii… 

Revenind, Nea’ George Ducommun a fost unul dintre cei 13 copii ai unei familii sărace, iar la 12 ani a devenit ucenic într-o fabrică specializată în montarea mecanismelor de ceas în carcase.

Când a împlinit 20 de ani și-a deschis propria ceasornicărie. A muncit din greu să își dezvolte afacerea, de vreme ce era nevoit să parcurgă cei 10 km până la orașul La Chaux-de Fonds, pentru a livra ceasurile personal, chiar și în toiul iernii.
Un an mai târziu, în 1889, la Neuchatel, Ducommun înfiinţează viitoarea firmă Doxa, pe-atunci „Georges Ducommun Fabrique DOXA”.

„DOXA” provine din greaca veche și înseamnă „credință” sau „opinie” (cuvântul “ortodox” este format din „orthos” - cale dreapta si „doxos” – credinta).

Nu știu dacă Nea’ Georges a gândit așa adânc, sau doar i-a plăcut cum sună, însă pot spune că acest cuvânt a devenit cunoscut pe plaiurile mioritice datorită preciziei și calității ceasurilor sale.

Întorcându-ne la povestea noastră, la doar 7 ani de la înființare, în 1906, Doxa primeşte deja o medalie de aur la Expoziţia Internaţională de la Milano. Sunt vremuri bune pentru afaceristul elveţian, care iniţiază legături cu personalităţi din lumea întreagă; printre acestea şi cu aventurosul prinţ român George Valentin Bibescu.

Astfel, în 1902, prinţul Bibescu parcurge cu maşina sa (un model Buick) distanţa Geneva-Bucureşti în doar 73 de ore şi 45 de minute, iar timpul-record este cronometrat cu un ceas de buzunar Doxa, dăruit de Ducommun. Se pricepea omu’ la marketing…


În 1908, firma Doxa patentează primul ceas cu mecanism cu rezervă de energie de opt zile, în 1910, brandul Doxa e înregistrat, iar fabrica primeşte o denumire nouă, „Doxa Watch Factory”. Un an mai târziu, Doxa introduce şi pune în vânzare ceasurile patentate cu rezervă de energie de opt zile şi aproape peste tot în lume, acestea sunt folosite drept standard orar de către personalul din domeniul feroviar.

Într-un târziu, succesul afacerii sale i-a permis lui Georges Ducommun să locuiască înghesuit în
Chateau des Monts, care în prezent este transformat în celebrul muzeu al orologeriei din Le Locle. Ca să “facă o aroganță”, distanța de la castel la fabrică o parcurgea cu trăsura. Mai apoi, când au apărut trăsurile fără cai, Georges Ducommun a fost printre primii posesori de automobile din Elveția. Avea un garaj construit pe proprietatea sa, precum și propria sa pompă de benzină. Asta înseamnă să fii…orologier.

La începutul anilor ’30, exponențiala dezvoltare a industriilor automobilistice și aeronautice, a pus presiune pe ramura orologeră, această perioadă reprezentând una dintre cele mai mari provocări pentru manufacturierii de ceasuri.
Ca un industriaș abil și un pasionat al automobilismului, Georges Ducommun a reacționat prompt dezvoltând producția de ceasuri de bord pentru automobile și aparate de zbor.
În 1921, un model Doxa e ales de compania auto Bugatti drept ceas de bord (ceea ce face ca marca să fie asociată în istorie cu recorduri de viteză auto), dar şi drept cronometror pentru dirijabile Zeppelin, submarine sau avioane.

Istoria brandului consemnează prezenţa acestuia atât în primul, cat şi în cel de-Al Doilea Război Mondial (ceasuri Doxa pe mâinile combatanţilor), iar în 1944, firma – redenumită „Manufacture des Montres Doxa” – lansează şi primul său ceas de mână cu secundar care se opreşte la fiecare secundă (până atunci ceasurile mișcau constant secundarul).
În 1957 e lansată colecţia Doxa Grafic, al cărei stil simplu şi elegant e inspirat de curentul Bauhaus; ceasurile au formă pătrată, inovatoare pentru acea perioadă, când forma rotundă domina lumea orologeriei.
Colecţia înregistrează un succes remarcabil, primind o diplomă pentru cea de-a 25-a participare la Târgul de la Basel şi una din partea Clubului de Publicitate de la Laussane, pentru standul prezentat la târgul din oraş.

Zece ani mai târziu, în 1967, Doxa lansează pe piaţă colecţia de ceasuri SUB cu ecran portocaliu, care dă naştere unei adevărate „orangemania”, iar culoarea cu pricina devine un simbol al ceasurilor pentru scufundări.
În 1997, familia Jenny, cunoscută în lumea orologeriei elveţiene de patru generaţii, achiziţionează Doxa, iar în 2009, la 120 de ani de la fondarea firmei, e lansată o colecţie specială, „Château des Monts”, dar şi volumul „Doxa 1889”.

Pe tărâm românesc, alături de legătura pe care fondatorul Ducommun o întreţine cu prinţul Bibescu, istoria brandului consemnează că Doxa a existat în ţara noastră chiar şi după instaurarea regimului comunist.

Cu toate că oferta cuprindea Pobede, Vostokuri, Slave și alte ceasuri rusești cu nume suave, Doxa, alături de Atlantic, continua să existe pe încheieturile celor ce doreau să demonstreze un statut social aparte.

Se cuvine amintit şi faptul că Academia Tehnică Militară din Bucureşti obișnuia să ofere ceasuri Doxa celor mai buni absolvenţi. Mai mult, ca o dovadă a prezenţei constante a brandului pe tărâm românesc, colecţia Muzeului „Nicolae Simache” din Ploieşti conţine o frumoasă colecţie de ceasuri Doxa (dintre care unele sunt ediţii limitate). Multe dintre aceste ceasuri au aparţinut unor personalităţi ale lumii culturale sau politice româneşti.

Doxa este un brand cunoscut și recunoscut de majoritatea românilor. Nu este un ceas de lux, dar este un elvețian pur-sânge cu nume familiar.
Dacă răscoliți casa bunicilor sau aveți vreun unchi care o ardea fashonist prin '80, sigur veți găsi o Doxă, fie ea și buboasă. După o vizită la un ceasornicar priceput și alegerea unei curele de calitate, veți fi posesorii unui obiect vintage-chic care va atrage priviri și în mod cert va deveni subiect de discuție.

Watch out!




http://www.doxawatches.com/

http://www.historia.ro/