marți, 5 ianuarie 2016

Ceas clasic sau smartwatch?



De curând mă gândeam cum vor reacționa fetițele mele când le voi face cadou la 18 ani, probabil, un ceas fițos. Au doar 3 și 7 ani. Așa că am timp să aleg între Cartier și IWC Schaffhausen.
Între timp s-ar putea ca evoluția smartwatch-urilor să schimbe ideea de ceas de lux.


Ce este un SMARTWATCH?
Un smartwatch este un ceas inteligent :). Evident! Practic este un dispozitiv care se comportă ca o extensie a unui smartphone. Funcționează pe baza unei conexiuni cu un telefon inteligent. În funcție de model și de producător, cu un smartwatch poți citi și scrie mailuri, poți sa stai pe Facebook, poți asculta muzică, poți face poze, poți să răspunzi la telefon (chiar și atunci când telefonul tău este într-o alta cameră), poți să verifici prognoza meteo de la Sovata, poți să alegi un restaurant child-friendly din Kathmandu...și în fine, poți afla și cât e ceasul.


În principiu sunt 4 mari producători de smartwatch-uri: Motorola (Moto 360), Apple (Apple Watch), Samsung (Gear S) și Sony (Smartwatch), dar sunt de menționat Pebble, Garmin, Huawei, ale căror prețuri variază în funcție de cât de deștept e divaisu'.


Așa că puteți găsi pe la magazinele online de profil prețuri ce pornesc de la câteva sute de lei și ajung până la 1000 de oiro. Dacă vorbim de produse premium, putem menționa gama numită "The Edition" a Apple Watch, unde găsim prețuri între 10.000 $ și 17.000 $ și unde întâlnim multe karate, platini, haur rose, diamante și alte fițe.


Smartwatch-urile sunt în competiție cu ceasurile clasice. Sunt atât de multe variante de smartwatch încât nu pot cuprinde aici toate variantele fără să vă plictisesc. Până la urmă, un smartwatch poate fi o brățară fitness, care printre altele arată și ora exactă. Sau din contră, poate fi un ceas convențional care are aplicații fitness, sau alte chestii de smartphone...



În acest moment observăm foarte multă mișcare în industria de profil, iar oamenii nu știu exact ce se întâmplă. Ce ne așteaptă pe viitor? Habar n-am. De unde să știu eu? :) Gândiți-vă că suntem la începuturi...
Cu toate acestea, absolut toate smartwatch-urile împărtășesc aceeași problemă pe care sunt obligați să o rezolve. Bateria. Mai exact autonomia bateriei. Bateria ține cam cât la un smartphone. Așa că ne-am ales cu 2 gadget-uri pe care trebuie să le încărcăm zilnic...
Cred că aici se va duce lupta cu adevărat. Aici oamenii vor decide dacă aleg super-funcțiile sau enervanta problemă a bateriei.


În zilele noastre mulți oameni nu poartă ceas. Mi se pare extrem de interesant să văd tinerii care încep să fie interesați de ceasuri. E o întreagă generație care se dezvoltă și care privește diferit chestiunea asta. Adică ce sunt ceasurile și ce ar putea să fie.
Ei pot aprecia si dincolo de smartwatch-uri. În definitiv măiestria cu care sunt produse ceasurile, indiferent dacă sunt smart sau clasice, este aceeași măiestrie care există și a existat de atâția ani în manufacturarea acestor sublime instrumente. 
Cel mai mare câștig este că ei constată că atunci când vine vorba despre ceasuri, totul e o chestiune de stil, funcție și estetică.



Watch out!




2 comentarii:

  1. In sfirsit cineva care se uita si comenteaza despre smart-(whatever).
    Parca nu demult toata lumea vorbea despre e-(whatever). Si mai apoi despre i-(whatever).
    Una peste alta ceasul este o bijuterie. E drept ca petru fete exista si alte bijuterii. Cu toate astea eu as paria ca ceasurile mecanice vor ramine la mare pret si peste 15 de ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este, pentru fete există și alte bijuterii, însă pentru un bărbat cu stil, ceasul este unicul accesoriu acceptat și de bun gust. Mulțumesc pentru interes și sper să urmărești în continuare blogul.

      Ștergere